fbpx
Запитване

Какво е биодинамично осветление?

Време за четене: 
1 минута

Светлината е от съществено значение за човека и играе ключова роля в живота ни. След изобретяването на електрическата крушка от Томас Алва Едисон през 1879 г. биодинамично осветление се превръща в следващата голяма стъпка в еволюцията на осветлението. Прекарваме много време в затворени пространства под изкуствено осветление, на което обикновено липсват динамиката и биологичният ефект на дневната светлина.

Като цяло сме изложени на осветление, което е монотонно както по отношение на нивото на осветеност, така и по отношение на цветовата температура, която не съответства на дневната светлина. Нивото на осветлението се поддържа постоянно в съответствие със специфичната минимална стойност на стандарта, а цветът на светлината се определя в началото, без да се променя по време на работа. Биодинамичното осветление се характеризира с динамика по отношение на посоката на светлината, цветната температура и нивото, за да повлияе положително на жизнеността и релаксацията, настроението, остротата на зрението и производителността.

Какво представлява циркадният ритъм?

Терминът "циркаден" идва от латинските думи "circa" (около) и "dies" (ден); с други думи, " дневен ритъм ("циркаден"). Циркадният цикъл, известен още като циркаден ритъм, е ежедневният човешки биологичен часовник, който се синхронизира с дневната светлина. Човешките същества и техните телесни функции имат циклични ритми.

Циркадният ритъм оказва влияние върху разнообразни биологични функции, като например телесната температура, пулса, кръвното налягане, настройката на организма за работа или почивка, освобождаването на хормони, имунната функция. За да се задоволят нуждите на човека в дневните и нощните периоди, функциите на всички телесни органи според техните особености се адаптират от циркадния ритъм на мозъка. "Циркадният часовник" е и наименованието на мозъчната функция.

Супрахиазматичното ядро (SCN) е малка област на мозъка в хипоталамуса и отговаря за контрола на циркадните ритми. Супрахиазматичното ядро или SCN на хипоталамуса в мозъка играе важна роля в ежедневното програмиране на функциите на организма, когато през окото се получава естествена дневна светлина (с приблизителна дължина на вълната от 460 nm до 500 nm).

Друга област на мозъка, известна като паравентрикуларно ядро или PVN, получава сигналите, които дневната светлина е открила от SCN. След това, чрез нервни импулси, сигналът от PVN се предава на преганглийните симпатикови неврони на гръбначния мозък, които контролират дейността на горните шийни ганглии, или SCG. Епифизната жлеза регулира денонощния ритъм чрез секреция на мелатонин в кръвта, като получава команда от SCG. Ежедневният цикъл на сън/бодърстване и тревожността на хората се контролират от секрецията или потискането на мелатонина.

Какво е "Главният часовник на тялото"?

2002 г. доказа съществуването на специални ганглийни клетки като трети фоторецептор в ретината наред с вече познатите колбички (за цветно зрение) и пръчици (за нощно зрение). Тези специални ганглийни клетки обаче са светлочувствителни, но не се използват за зрение.

Контролът на биологичните процеси в организма в отговор на падащата светлина е основната роля на специалните ганглийни клетки. Ганглийните клетки на ретината, известни като "главния часовник на тялото", регулират циклите сън/бодърстване, както и телесната температура.

Какво представлява "Вътрешният часовник на тялото"?

Човешката биология е пряко свързана с дневния ритъм на слънцето. Разликите в отделянето на хормоните мелатонин и кортизол водят до ритъм на настройване на организма към сутрешното събуждане и ежедневната работа или към почивка или сън през нощта. Когато слънцето изгрява, нивото на светлината се увеличава, нивото на мелатонина в кръвта ни спада, а нивото на кортизола в кръвта ни се увеличава.

Кортизолът има балансиращ ефект върху мелатонина и позволява активни часове. След залез слънце при липса на дневна светлина или подходяща заместваща изкуствена светлина , организмът ще увеличи нивата на мелатонин в кръвта ни, в резултат на което ставаме сънливи. Мелатонинът е добре познат неврохормон за предизвикване и регулиране на съня.

Пестене на енергия

биодинамично осветление

Устойчивото проектиране на осветлението играе важна роля за постигане на целите на устойчивостта. Поради нарастващите разходи за енергия и отрицателното въздействие на потреблението на енергия върху природата е важно да се изберат най-енергийно ефективните решения за осветление от гледна точка на екологичното съзнание. Постигането на устойчиво проектиране на осветлението е възможно с помощта на LED светлинни източници и усъвършенствани технологии за управление на осветлението.

Чрез комбиниране на LED светлинни източници и интелигентни системи за контрол на осветлението, Интер Пауър предлага решения за биодинамично осветление, които увеличават икономията на енергия, оптимизират разходите за осветление, значително намаляват емисиите на CO2, контролират циркадните ритми на тялото и влияят на цялостното благосъстояние. В сравнение с традиционните светлинни източници LED се превръща в най-ефективната и дълготрайна технология, гарантираща психологическото и физиологичното удовлетворение на потребителите. В офиси, училища и здравни заведения може да се създаде динамична атмосфера чрез използване на интелигентни технологии за управление на осветлението и дневна светлина, които имат положителен ефект върху настроението на клиентите и персонала.

Характеристики на решението

  • Биодинамично светодиодно осветително тяло

Биодинамичните LED осветителни тела с предварително програмирани цикли на осветяване с напредването на деня, са произведени с високоефективна осветителна технология и електронни компоненти за работа.

  • Мултисензор

В решението за биодинамично осветление е внедрен мултисензор, за да се постигне максимална ефективност. Мултисензорът получава потребителските настройки от тъчпада и ги предава, както и данните за обитаемостта и луксовете дневна светлина, на контролерите в мрежата.

  • Контролер на сензорния панел

Сензорният панел позволява на потребителите да регулират нивата на осветление, да вдигат, спускат и накланят щорите на прозорците, както и да увеличават или намаляват зададената температура, като вграден сензор следи температурата в помещението на нивото на бюрото.

  • Блок за управление

Осветлението се контролира въз основа на данните за обитаемост и дневна светлина, наблюдавани от мултисензора, както и от нивата на осветление, регулирани от потребителя чрез тъчпада.

Сценарии за биодинамично осветление

Със системата за биодинамично осветление могат да се създадат различни сценарии, при които нивото и цветът на светлината се променят в зависимост от това, което наричаме "човешки ритъм". Самата система за автоматизация разполага с различни програми за сценарии за биодинамично осветление. Тези сценарии могат да се използват в области като училища, офиси и болници.

При интерес можете да се свържете с нас за безплатна консултация и оферта или да изпратите вашето запитване чрез контактната ни форма.

Ако искате да научите какви решения предлагаме, свързани с биодинамичното осветление разгледайте статията ни Биодинамично осветление - решения.

Блог

Последно качени статии

crossmenu